Cercador de cursos:

Cerca interactiva de cursos, a l'àrea Arts, ordenats per data d'inici.
90 resultats.

Cursos susceptibles d'obtenir reconeixement acadèmic.


512 - El cielo arde. Los asedios a las grandes ciudades de la historia
Barcelona, 10 de juny

Amb motiu dels 25 anys del setge de Sarajevo i els 80 anys del bombardeig sobre la ciutat de Guernica, aquest curs vol fer un recorregut històric pels assetjaments, caigudes, setges i bloquejos que els conflictes bèl·lics han deixat al seu pas al llarg de l’historia.

Durada: 25 h

422 - Fosa: tècnica de crisol fusible a la cera perduda
Altea, 12 de juny

El curs té com a objectius: perfeccionar coneixements en l'àmbit de la investigació en fosa artística, conèixer i desenvolupar el procediment de fosa a la cera perduda mitjançant la tècnica del cresol fusible, adquirir destreses en la manipulació de materials, ús de infraestructures i equips de seguretat, reconèixer els elements dels diferents equips de treball i on es fondran les peces realitzades durant el curs i, per últim, realitzar una obra de bronze personal.

Durada: 40 h

262 - Retrat pictòric
Altea, 13 de juny

Aquest curs se centra en l'adquisició dels fonaments del gènere pictòric del retrat, els vessants del qual són: en l'essència teòrica conceptual des de l'esdevenir i l’evolució en la història de l'art, centrat en l'art occidental i, des dels aspectes tècnics i processuals, en les metodologies de representació naturalista del rostre.

Durada: 25 h

256 - Forja artística I. Plasticitat del metall a través del foc
Altea, 19 de juny

Els objectius d'aquest curs són explorar la versalitat de la soldadura, així com aprendre a utilitzar-la d'una manera interdisciplinària amb altres finalitats, enfocades cap a la creació artística. S'experimentarà la comprensió del potencial calorífic que té una forja i la plasticitat que aconsegueix el ferro a altes temperatures. També s'adquiriran coneixements de fabricació de ferramentes i estris de treball propis segons el que requerisquen els projectes en què estiguen immersos.

Durada: 25 h

421 - Hot draw: el paper tèrmic com a mitjà plàstic
Altea, 19 de juny

El curs té com a objectius ampliar el coneixement sobre el camp del grafisme i el camp de dibuixar, assajar i executar un nou tempo per a l'acció a causa de la rapidesa o lentitud que cal aplicar la calor per a obtindre el registre, o no saturar o cremar el paper, i fabricar noves ferramentes plàstiques completament personalitzades amb instruments inservibles, però adequats en aquest nou context, entre altres.

Durada: 25 h

30 - Desxifrem les escriptures del món antic
Bellaterra (Cerdanyola del Vallès), 26 de juny

El curs que presentem pretén oferir una introducció general als principals sistemes d’escriptura de la Mediterrània i del Pròxim Orient antics. La metodologia del curs alternarà les sessions teòriques on es descriuran les característiques i el context històric de cadascun, amb tallers sobres pràctiques d’escriptura que n’explicaran el seu funcionament.

Durada: 20 h

238 - L’astronomia al cinema i la literatura: de Méliès a Interstellar
Vilanova i la Geltrú, 26 de juny

El curs es desenvolupa a partir de l’anàlisi de conceptes i termes relacionats amb l’astronomia (mecanismes per viatjar per l’espai, entorns extraterrestres, formes de vida alienígenes, etc.) presents en el cinema i la literatura.

Durada: 20 h

441 - Mariano Benlliure i el seu temps
Crevillent, 27 de juny

Es tracta d'una aportació novedosa i que enriqueix l'obra de l'artista Mariano Benlliure. L'objectiu és contextualitzar l'obra dins d'un context històric i artístic, les circumstàncies històriques que el van envoltar, els seus amics i artistes de l'època, etc.

Durada: 25 h

352 - De Monteverdi a Strauss: introducció a l'òpera
A distància, 28 de juny

El curs pretén proporcionar a l'estudiant un panorama extens sobre l'evolució del gènere operístic des dels seus orígens fins al nostres dies. Es posarà a l'abast de l'alumne eines per a una major percepció i comprensió de l'òpera dins el seu context històric i cultural. L'òpera des del seu naixement ha ocupat un lloc preeminent en la historiografia musical, per tractar-se d'un gènere on s'uneixen música, poesia, escenografia, dramatúrgia i ball.

Durada: 25 h

406 - Art i psicoanàlisi
A distància, 28 de juny

En aquest curs es presentaran alguns dels treballs més rellevants que s'han fet sobre aquesta temàtica, i també algunes de les vinculacions que ens permeten dur a terme les obres d'art, pel que fa als conceptes centrals que subjauen en la pràctica clínica. D'altra banda reconeixerem, des de la teoria de l'art, aquells aspectes que li són propis, com ara la bellesa, la creativitat, l'experiència estètica i la mimesi, que estan necessàriament presents en l'anàlisi de les creacions artístiques.

Durada: 25 h

450 - Fotografia de viatges
A distància, 28 de juny

Durant el curs els alumnes relacionaran els coneixements fotogràfics amb les necessitats que en aquest sentit es deriven del viatge. El descobriment de les trames urbanes, l'aplicació de la composició al paisatge de les ciutats o dels grans espais oberts, la naturalesa o l'impacte d'altres cultures, són temes rellevants quan el viatger agafa una càmera per reflectir la seua experiència.

Durada: 25 h

457 - Macrofotografia i fotografia d'aproximació de flora
A distància, 28 de juny

Cada vegada més, hi ha una demanda creixent per al coneixement dins del món de la fotografia. Un cop apresos els conceptes bàsics, arriba el moment d'especialitzar-se i aprofundir coneixements en les diverses disciplines existents. Us ensenyarem tots els secrets d'aquesta fascinant disciplina fotogràfica per tal de veure allò petit o diminut, amb una bona qualitat. Ho aplicarem sobretot a les plantes, on també coneixerem algunes de les seues característiques per tal d'emfasitzar-ne'n els trets.

Durada: 25 h

21 - Una mirada de cine
Bellaterra (Cerdanyola del Vallès), 3 de juliol

El curs facilita familiaritzar-se amb la història i el llenguatge cinematogràfic, una mirada per aprendre a veure el setè art i els mecanismes que el fan possible d'una manera creativa, de la primera idea fins al moment que es tradueix en imatges. Dels clàssics de Hollywood al documental, del cinema d'autor als blockbusters que ens atreuen a la pantalla gran o al mòbil. I amb els joves com a protagonistes d'històries de ficció per parlar de la seva realitat.

Durada: 20 h

67 - Iniciació a la càmera i l'edició de vídeo
Salt, 3 de juliol

Càmera: teoria i pràctica combinades. La posterior anàlisi dels exercicis i les classes teòriques ens portaran a realitzar proves i rodatges que culminaran amb un visionat global del material enregistrat i amb el posterior muntatge en el mòdul d’edició. Edició: s’impulsa el treball pràctic, amb la teoria, i a la reflexió. S’aplica aquest mètode mitjançant la captura i edició de diferents documents audiovisuals com pràctiques de muntatge de reportatge, publicitat o ficció.

Durada: 20 h

76 - Iniciació al disseny gràfic
Salt, 3 de juliol

En Photoshop, s’analitzaran els elements bàsics de la imatge digital així com els instruments de maquinari i programari que s'utilitzen en el sector professional per a manipular i tractar imatges de mapes de bits. Pel que fa a Illustrator, el curs ajudarà a comprendre el mètode matemàtic d'elaboració d'imatges vectorials i a utilitzar programari específic per a crear i editar imatges vectorials.

Durada: 20 h

78 - Workshop de iniciación al Cine Makers#17
Alacant, 3 de juliol

El workshop d'Iniciació al Cinema #Makers17 està dirigit a estudiants d'últims cursos d'ESO i Batxillerat (de 14 a 19 anys) que vulguen descobrir el món audiovisual. El workshop combina la formació audiovisual des d'una perspectiva didàctica i participativa a través de multidispositius, amb el desenvolupament del pensament creatiu, l'aprenentatge de valors i actituds, i la posada en pràctica d'aquests coneixements a través de la realització de curtmetratges documentals i ficció.

Durada: 96 h

81 - A Través del mirall. L'estil com a signatura en fotografia
Castell-Platja d'Aro, 3 de juliol

Els objectius del curs són dotar als alumnes d'eines i coneixements per poder integrar les seues vivències personals: sentiments emocions, pensaments... com a part fonamental de les seues creacions fotogràfiques; assolir un conjunt de coneixements tècnics i analítics que els permeten aprofundir i millorar en el camp de la comprensió i l'expressió visual; fer servir les arts audiovisuals per expressar les seves individualitats i dotar-los d'un conjunt d'eines per poder comprendre i analitzar millor obres creatives visuals.

Durada: 20 h

137 - La indústria musical. Com funciona?
Lleida, 3 de juliol

El curs pretén explicar tots els detalls de què és i com funciona la indústria musical. Partint d’una primera idea de creació, una cançó, i com va caminant pels diferents elements d’una producció fins que arriba a disposició del públic. Adreçat a músics, mestres i persones interessades a saber allò que normalment és desconegut sobre la indústria musical. No és necessari tenir coneixements tècnics de música per seguir el curs.

Durada: 20 h

168 - Bizanci i la llum que ve d'Orient
Barcelona, 3 de juliol

Aquest curs proposa una panoràmica sobre l’art i la iconografia creats a Constantinoble, quan era la metròpoli cultural de la cristiandat, i els efectes de la seua irradiació a Catalunya. El curs s'estructura en 5 blocs temàtics per abordar qüestions artístiques, iconogràfiques, arquitectòniques, històriques i filosòfiques. El Museu de Montserrat acollirà una jornada del curs, per tal de contemplar in situ la col·lecció d'icones.

Durada: 25 h

288 - Lettering. Introducció pràctica a la retolació dibuixada a mà (6a edició)
Barcelona, 3 de juliol

El procés de disseny d’un titular o un logotip requereix una composició topogràfica. Sovint, aquesta no s’ajusta correctament i s’ha d’adaptar. Aquest curs dóna les eines necessàries per poder desenvolupar projectes tipogràfics personalitzats mitjançant l’aplicació pràctica. A partir d’una arrel cal·ligràfica i el desenvolupament d’altres tècniques s’aprendrà a composar un text breu a mà, ajustar proporcions de lletres, compensar pesos i a espaiar correctament, mantenint alhora l’expressivitat.

Durada: 31 h

297 - Creació i producció de recursos audiovisuals: coses que hem de fer per rodar una pel·lícula (per molt curta que sigui)
Barcelona, 3 de juliol

Aquest curs forma part d’un taller de creació i producció audiovisual pensat per a les necessitats dels formadors que volen dinamitzar projectes audiovisuals. Aquesta part del taller se centra en la producció d’un vídeo a partir d’un guió previ. Per tant, treballarem sobretot els mecanismes que faran possible que el paper escrit esdevinga una producció audiovisual.

Durada: 20 h

302 - Una mirada actualitzada a l'art: revisió i aprofundiment de les obres d'art de les PAU
Bellaterra (Cerdanyola del Vallès), 3 de juliol

Curs destinat al professorat que imparteix Ciències Socials a secundària i, especialment, Història de l'Art a 2n de Batxillerat. El curs aprofundirà en el coneixement d'algunes de les obres artístiques prescrites al currículum i avaluades a les proves PAU. Es pretén actualitzar els continguts d'acord amb les noves aportacions científiques al respecte, aportar recursos que faciliten la tasca del professorat a l'aula.

Durada: 20 h

494 - El rostre humà i les passions de l'ànima
Barcelona, 3 de juliol

Amb aquesta proposta de curs pretenem explorar i donar a conèixer fins a quin punt la fisiognomia i els seus accidents facials, malgrat la seua condició estructural, poden ser o no els encarregats de transmetre els estats emotius. La cara és doncs l'ànima?

Durada: 25 h

496 - El Tiempo y sus metamorfosis. Arte, literatura, música y pensamiento
Barcelona, 3 de juliol

El propòsit del curs és crear una oportunitat que permeta pensar en el temps des de les disciplines que més relació i dedicació han dedicat a aquest fenomen i el seu fluir, la qual cosa constitueix un problema fonamental per l’ésser humà, ja que el temps té com rerefons la mort. Així mateix, s’aprofundirà en com el temps s’ha expressat, com ha cobrat forma en les especulacions de la filosofia, l’astrofísica, la literatura, la religió, l’art i la música.

Durada: 25 h

531 - Procés creatiu i autoconeixement
Palma, 3 de juliol

El procés de crear (tesi, projecte, obra d’art o empresa) posa a prova les nostres capacitats i recursos interns. Per crear amb fluïdesa cal tenir un sistema de creences internalitzat i fortalesa emocional per afrontar els daltabaixos de la creativitat. Analitzarem obstacles i potencialitats internes que fan fluir la creativitat. Amb exercicis d’expressió artística (plàstica, escriptura, veu, dramatització) explorem una cartografia del procés creatiu que ens acosta a la seua dimensió psíquica.

Durada: 25 h

536 - La emergencia del África subsahariana en un mundo multipolar
Barcelona, 3 de juliol

El curs serà impartit i coordinat pels membres del col·lectiu africaye.org, el qual treballa per la divulgació de la realitat africana fent accessible a tothom informació sobre el continent i profunditzant en el coneixement dels diferents contextos subsaharians. També contarà amb la presencia dels membres del col·lectiu Wiriko.

Durada: 25 h

539 - Murillo en el quart centenari del seu naixement
Barcelona, 3 de juliol

De la mà d’especialistes no tan sols de la figura de Murillo sinó també de passatges històrics, literaris i socials vinculats a la Sevilla de l’època, el curs vol oferir una visualització ben completa de tots aquells aspectes que van formar part tant de la vida com de la pintura del mestre andalús.

Durada: 25 h

547 - A viva veu: poesia i performance
Barcelona, 3 de juliol

Aquest curs es planteja com un espai de reflexió sobre els vincles entre poesia, recitació i performance. Com es recitaven/cantaven els poemes homèrics, els poemes èddics o la poesia medieval en el seu temps? Hi havia cap tipus de representació performativa? Respondre a aquestes i altres preguntes des d'una perspectiva teòrica i pràctica és l'objectiu d'aquest curs.

Durada: 25 h

549 - Barcelona 1917. Arte en guerra
Barcelona, 3 de juliol

L'any 1917, en plena I Guerra Mundial, Barcelona es va convertir en capital de l'art d'avantguarda. Comprendre el que va passar a Barcelona en 1917 significa endinsar-se en la relació entre avantguarda i bel·licisme a través de llenguatges tan variats com la pintura, la música i la dansa. No en va, en la Barcelona de 1917 es van reunir artistes avantguardistes de la talla de Pablo Picasso, Francis Picabia i el matrimoni Delaunay, així com iniciatives expositives d'una importància cabdal.

Durada: 25 h

581 - Estetització de la política i politització de l’art
Barcelona, 3 de juliol

Aquest curs farà un recorregut per aquell pensament contemporani per al que la qüestió de l’art i de la política ha esdevingut un encreuament essencial per pensar el nostre fer i el nostre voler, i que en bona mesura ha volgut entendre l’art com un mitjà de transformació de la nostra subjectivitat. Recorrerem part del pensament de Foucault, Rancière, Deleuze, Derrida, Badiou, entre d’altres, per tal de respondre a la pregunta sobre la funció política de l’art.

Durada: 25 h

589 - Espiritualitad y escritoras
Barcelona, 3 de juliol

El curs planteja un recorregut interdisciplinar pel context cultural i religiós de l'edat mitjana i el Renaixement que permet entendre i valorar millor algunes de les obres mes importants de la literatura espiritual europea creada per dones.

Durada: 25 h

590 - El que volem de saber de la nova normativa del català
Barcelona, 3 de juliol

Amb la publicació de la Gramàtica de la llengua catalana i l’aprovació de l’Ortografia catalana de l’Institut d’Estudis Catalans, a finals del 2016, va culminar el procés d’actualització de la normativa de la llengua catalana posterior a Pompeu Fabra. En el curs s’analitzaran les principals novetats de les dues obres i es donarà informació útil per poder llegir i consultar autònomament la Gramàtica.

Durada: 25 h

599 - Dones i creativitat
Cornellà de Llobregat, 3 de juliol

L’objectiu d’aquest curs és endinsar-nos per la cara oculta de moviments tan coneguts com l’impressionisme, el modernisme, el simbolisme, l’expressionisme abstracte, el minimalisme o l’art d’acció, a través de la reivindicació de tot un seguit de dones artistes que fins al moment, dins la historiografia artística imperant, no han obtingut la visibilitat dels seus homòlegs masculins.

Durada: 25 h

608 - Heterodoxos, singulars i estigmatitzats a la història de l’art
Barcelona, 3 de juliol

Coincidint amb l’exposició temporal que el Museu Nacional dedica a l’heterodox artista Ismael Smith (1886-1972), i que es podrà veure a partir del 23 juny de 2017, aquest curs tractarà d’artistes que han ocupat un espai singular dintre de l'art català i universal. Les raons poden haver estat de diferent ordre, biogràfiques o artístiques, en un recorregut que va del Renaixement als temps actuals.

Durada: 25 h

610 - La història femenina del món: llegint, mirant i pensant dones
Cornellà de Llobregat, 3 de juliol

Una novel·la és una font històrica? Quins documents ha fet servir la historiografia o fins i tot la universitat més moderna per a pensar el passat? Tenen sexe, els documents escrits, i les obres d’art? Aquest curs ens convida a fer un passeig pel passat a partir de documents escrits per dones en diversos formats: cartes, novel·les, apunts biogràfics i més com a cos textual per a pensar la història tot enfocant la història femenina del món.

Durada: 25 h

624 - Historia y cultura: rutas por la Barcelona más mágica
Barcelona, 3 de juliol

La novel·lista barcelonina d'èxit, Sylvia Lagarda-Mata, autora de llibres com Fantasmes de Barcelona, ofereix un curs d'història i cultura amb recorregut per diferents itineraris de Barcelona on explicarà detalls i curiositats desconeguts per la majoria de ciutadans. Un curs dirigit tant a persones de fora, com per a persones que volen conèixer més d'aquest històrica ciutat.

Durada: 20 h

289 - I·lustració digital i nous entorns de comunicació
Barcelona, 4 de juliol

Els nous sistemes de comunicació i promoció han creat un nou llenguatge i una necessitat d'adaptació per part d'empreses i creatius. L'estudi i l'anàlisi d'aquests entorns constitueix una base sòlida per a la realització i l'emprenedoria de projectes. És indispensable conèixer necessitats i preferències dels usuaris per planificar mètodes i abordar encàrrecs com cal. L'objectiu consisteix en adquirir competències de gestió i desenvolupament per emprendre propostes pròpies de manera efectiva.

Durada: 34 h

221 - Art i territori
Agramunt, 5 de juliol

Aquest curs pretén fer una immersió en l’art, la creació artística i la seua relació amb el territori com a font d’inspiració. Enguany té una unitat temàtica: els camins, que esdevenen l’eix central de les activitats d’art contemporani. Són elements lineals trepitjats per nombroses generacions al llarg de molts segles abans que nosaltres, un testimoni de l’activitat humana del nostre passat i part del nostre paisatge històric.

Durada: 25 h

232 - Financiación y fiscalidad en el audiovisual
Alacant, 5 de juliol

L’objectiu d’aquest curs és que l’alumnat puga tenir un coneixement íntegre i detallat del quadre de finançament que ofereix Espanya i els principals mercats internacionals, tant pública com privada, les fonts disponibles, la forma de negociació, el tipus de producte elegible, i els límits de cada tipus de finançament aplicable a llargmetratges de ficció, sèries i documentals.

Durada: 50 h

93 - Gospel2U - Taller de gospel
Girona, 6 de juliol

L’objectiu del curs és el coneixement de la música gospel contemporània, els seus estils i la forma d’interpretar-los i, sobretot, la forma de fer-los comuns en tot el grup. Descobrir les possibilitats de la pròpia veu, aprofundir en el seu coneixement i en la pròpia musicalitat a través del gospel. Conèixer el context cultural i històric d’aquest tipus de música, i veure’n l’evolució en el temps fins a dia d’avui. Es farà un incís especial en el gospel del segle XXI, d’estil urbà. En definitiva, passar-ho bé cantant gospel.

Durada: 15 h

576 - Permeables. Educació, art i entorn
Castelló de la Plana, Vilafamès, 6 de juliol

El curs pretén generar rutes entre l'educació artística i la diversitat de contextos en què es pot donar. Mitjançant reflexions pràctiques generarem processos que fomenten l'aprenentatge a través de la pràctica artística. Comptarem amb un equip transdisciplinari en els camps de les arts, l'educació i les ciències socials, que plantejaran el disseny de projectes orientats a àmbits diferents segons les necessitats, a més de diverses accions pràctiques i la participació en el Festival MIAU.

Durada: 25 h

96 - Iniciació a la fotografia
Girona, 10 de juliol

Aquest curs introdueix a l’alumne en la fotografia amb càmera reflex i l’ajuda a començar a treballar la tècnica fotogràfica amb criteris propis, per obtenir una base mitjançant la pràctica i l’estudi.

Durada: 20 h

98 - Comença a muntar la teua web
Girona, 10 de juliol

En l'actual món tecnològic, una de les eines de comunicació primordial que ha esdevingut eix vertebrador de la societat és Internet. I una de les possibles fórmules que ens ofereix per a comunicar-nos, és el lloc web. Per això, el domini de les eines que et permeten desenvolupar llocs web és essencial en aquests moments, per ser presents a la xarxa d’una manera efectiva i visible al món. Aquest curs introductori permetrà iniciar-se en el desenvolupament de pàgines web amb el gestor de continguts Wordpress.

Durada: 20 h

111 - Cinema express: l'elaboració d'un curtmetratge
Lleida, 10 de juliol

A partir d’una aproximació pràctica que combine igualment tècniques d’anàlisi, s’oferirà als estudiants l’oportunitat de crear un curtmetratge en equip. A partir d’aquesta experiència, els participants al curs s’aproximaran al món professional del cinema i la creació audiovisual. El curs està pensat principalment per a alumnat de Comunicació Audiovisual però alhora pot ser de molt interès per a estudiants d’altres graus d’Humanitats i de la Facultat de Ciències de l’Educació.

Durada: 30 h
Durada: 75 h

112 - Curso internacional de música moderna (pop, rock, blues, jazz...). Guitarra eléctrica, bajo, canto moderno, batería, percusión, piano moderno... (XI)
La Nucia, 10 de juliol

Al XI Curs Internacional de Música Moderna 2017 s’oferirà una formació tècnica i teòrica en pop, rock, blues, jazz, música llatina, en les especialitzats de guitarra elèctrica i baix, piano i teclats, percussió, bateria, cant modern i vent. S’hi abordaran els aspectes històrics de cada gènere musical, les seues característiques principals i la interpretació del repertori dels diferents estils. S’hi realitzaran treballs individuals en cada especialitat i diverses agrupacions col·lectives.

Durada: 50 h

148 - Com s'escriu un best-seller? Curs sobre tècniques i estructures narratives
Lleida, 10 de juliol

Els alumnes aprendran tècniques narratives que són fonamentals a l’hora de construir un relat capaç de captivar l’atenció dels lectors. La creativitat es pot estimular i alimentar. Compartiran amb nosaltres les seues lluites autors que han aconseguit que els seus llibres esdevinguen best-sellers: Víctor del Árbol (premi Nadal 2016), Luz Gavàs (autora de Palmeras en la nieve), Martí Gironell (premi Néstor Luján de Novel·la Històrica 2008) i Care Santos (premi Nadal 2017).

Durada: 25 h

175 - Curs bàsic d'iniciació a la fotografia científica
Lleida, 10 de juliol

L’objectiu del curs és formar estudiants capaços d’aprendre a manejar la càmera fotogràfica professional (rèflex digital) i familiaritzar-se amb els accessoris de l’equip fotogràfic bàsic. També aconseguir un coneixement elemental del medi fotogràfic per aplicar-lo a interessos personals i, especialment, d’investigació. L’alumne aprendrà les pautes per realitzar fotografies professionals i la seua posterior edició i tractament digital.

Durada: 30 h

230 - La música para audiovisual
Alacant, 10 de juliol

El curs exposarà les virtuts i secrets de la bona aplicació de la música a la imatge per tal d’aconseguir optimitzar la seua aportació a l’obra audiovisual. Els objectius del curs seran entendre la música per a audiovisual en totes les seues etapes i facetes i conèixer de quina manera es desenvolupa la relació del compositor i del procediment musical amb el director, muntador o productor.

Durada: 50 h

274 - Cine futurista: humanismo, ciencia y consciencia en la era digital
Barcelona, 10 de juliol

Des del visionat de Metrópolis, Dune, Blade Runner i Matrix es propiciarà la reflexió sobre les gran qüestions que les ciències i les lletres plantegen actualment: què és la ment; cóm està configurada la realitat i l'univers, la presència del pensament mític en les nostres societats digitals, la relació entre la cibercultura i la crisi dels paradigmes democràtics, la intel·ligència artificial i la biogenètica i neurobiologia.

Durada: 20 h

276 - Les sèries de ficció, vehiculadores de coneixement
Barcelona, 10 de juliol

El rol de les sèries de ficció en la creació i la difusió de coneixement actualment és un aspecte clau de la societat contemporània, pel que fa a la circulació del coneixement i pel que fa a la lectura que en fan els espectadors, sempre en funció del seu gènere i l’edat. La indústria de l’oci ha esdevingut una plataforma de divulgació del coneixement, de la mà de les sèries de ficció i els seus estàndards de qualitat contemporanis, i es vehicula i trasllada a les xarxes de la mà del transmedia.

Durada: 20 h

277 - Cinema per viure i conviure a l'aula
Barcelona, 10 de juliol

Aquest curs tracta sobre el cinema com a font de coneixement, comunicació i convivència. El curs facilita familiaritzar-se amb la història i el llenguatge cinematogràfics per convertir-lo en una eina educativa més enllà del seu valor com a font d'entreteniment. Els joves com a protagonistes d'històries de ficció per parlar de la seua realitat. Dels clàssics de Hollywood, al cinema d'autor proper, el gènere documental o els formats que atreuen als adolescents a la pantalla gran, al mòbil o l'ordinador.

Durada: 20 h

314 - PERFORM - Arts escèniques per ensenyar ciència
Bellaterra (Cerdanyola del Vallès), 10 de juliol

Treballarem, mitjançant tallers participatius, eines pròpies de les arts escèniques per reforçar habilitats d’expressió i comunicació oral de la ciència a través de la generació de textos científics presentats en forma de monòlegs o petits esquetxos científics. Discutirem i reflexionarem sobre els reptes socials i ètics de la ciència del segle XXI. Aprendrem com transmetre als alumnes el mètode científic i els processos en que es fonamenta la ciència, com el pensament crític o l’esperit reflexiu.

Durada: 20 h

487 - Luter: 500 anys de Reforma
Barcelona, 10 de juliol

La vigília de Tots Sants de 1517, ara ja fa cinc cents anys, l’agustí Martí Luter penjà a la porta de l’església del Palau de Wittenberg les seves noranta-cinc tesis conegudes com les Disputatio pro declaratione virtutis indulgentiarum. Aquest fet va suposar l’inici del que s’ha conegut en la història d’occident com a Reforma protestant. Al llarg d’aquest curs, mostrarem els antecedents, el desenvolupament i els efectes d’aquesta reforma fins als nostres dies.

Durada: 25 h

488 - Clàssics d'orient. Els grans moments del pensament de l'Índia i la Xina
Barcelona, 10 de juliol

Aquest curs es proposa introduir l’alumne en els moments més destacats del pensament de l’Índia i la Xina, i en les pràctiques salvífiques, meditatives i marcials que hi estan associades. Les sessions teòriques es complementen amb una part pràctica que cerca d’endinsar l’alumne en la saviesa asiàtica d’una manera més experimental, mitjançant sessions de ioga de la força i meditació advaita, taitxí, meditació budista i ioga kundalini. Aquestes sessions tenen lloc en col·laboració amb Happy Yoga.

Durada: 25 h

495 - Ecosistemes de l'art actual: producció, pensament i mediació
Barcelona, 10 de juliol

El curs proporciona una visió panoràmica dels diversos agents que intervenen en els sistemes de producció i recepció de l'art contemporani. Així mateix, ofereix una idea clara dels diversos àmbits de treball que conformen el sector professional de l'art i la cultura a Catalunya i arreu. Les sessions, teoricopràctiques, les condueixen artistes, crítics, historiadors, pensadors, curadors i mediadors que, mitjançant els seus coneixements i una metodologia interdisciplinària, aprofundeixen en la naturalesa de la producció i el pensament de l'art en el marc de l'economia del coneixement en que ens movem. Per tant, també s'incideix en la funció de l'art en les societats contemporànies.

Durada: 25 h

506 - Què s’amaga darrera el teló?
Barcelona, 10 de juliol

La idea d’aquest curs és mostrar als espectadors què amaga una producció teatral. El curs ens situarà en la realitat escènica actual i després, ens acostarem a les diferents disciplines creatives que amaguen una posada en escena a partir del muntatge Bodas de sangre que la companyia La Perla 29 estarà exhibint en aquestes dates al Teatre Biblioteca de Catalunya. Una producció dirigida per Oriol Broggi i amb un repartiment encapçalat per Clara Segura.

Durada: 25 h

511 - Cimarrones, bucaneros y otras comunidades rebeldes de América
Barcelona, 10 de juliol

El curs pretén que els alumnes tinguen una participació activa i que no només reben la informació en forma de conferències. La música, el ball i el cinema també hi seran presents a les sessions. Quan finalitze, hi haurà una taula rodona on es podrà debatre la informació rebuda durant el curs, i en la que es podran relacionar també les actuals migracions amb les que hi va haver cap a Amèrica en el passat.

Durada: 25 h

541 - La Barcelona oculta
Barcelona, 10 de juliol

La proposta del curs se centra a reivindicar part del nostre llegat no només a través de les conferències impartides a les aules, sinó també amb la visita i l’explicació dels programes decoratius in situ d’edificis com el Palau Episcopal, la Llotja, la casa d’Erasme de Gónima, el Palau de la Duana o el Palau Dalmases, a fi d’apropar al públic assistent a la realitat d’unes manifestacions artístiques tan interessants com desconegudes.

Durada: 25 h

548 - Ancestres, esperits, zombis: representacions culturals de la mort i els difunts
Barcelona, 10 de juliol

Davant del misteri de la mort, com recordem o imaginem aquells que ja no hi són? Com els evoquem i els fem presents en la nostra vida i en gestionem els lligams? Per què en totes les cultures hi ha morts que es manifesten als vius? De què parlen aquestes veus vingudes del més enllà? Quines idees socials, polítiques i artístiques s’amaguen rere la creença en les presències espectrals i el retorn dels difunts? Com es construeixen i manipulen aquestes imatges i records? Des d’una perspectiva multidisciplinària (antropologia, psicologia, filosofia, arqueologia, epigrafia, literatura, teatre i cinema), en aquest curs s’estudia la gestió del record dels difunts i les seves representacions culturals des de l’antiguitat fins als nostres dies.

Durada: 25 h

583 - Subversió artística en règims totalitaris i altres formes d'intervencionisme estatal
Barcelona, 10 de juliol

El curs és una aproximació -des de diferents contextos culturals, polítics i socials- a la resposta crítica que articulen diferents artistes integrats a sistemes disciplinaris de tipologies diverses. A partir de disciplines com l’antropologia, la filosofia, la història de l’art, la praxis artística i l’activisme, s’explicitarà com l’art pot esdevenir un instrument per enfocar certes problemàtiques i potenciar un pensament crític.

Durada: 25 h

615 - Els viatges, la música i l’escena entre els segles XVIII i XIX
Barcelona, 10 de juliol

Experts en diferents àrees artístiques i socials ens faran reviure una època cabdal per entendre la modernitat. Sabrem com i perquè es viatjava i es reproduirà algun dels trajectes dels artistes del moment. Es tractarà el pensament de l’època, la dansa, l’òpera, el teatre i la música instrumental. En algunes sessions tindrem exemples musicals en directe.

Durada: 25 h

139 - Pensament, onomàstica i tradició clàssica en el món clàssic i medieval (V): novel·la, tragèdia, epicureisme i poesia hel·lenística
Lleida, 12 de juliol

Curs interdisciplinari que pretén analitzar qüestions de pensament i tradició en el món clàssic i el medieval. S’abordaran qüestions i conceptes com l’amor en l’epicureisme, la tragèdia grega clàssica i la crisi dels refugiats: les tragèdies de súplica en el món antic i contemporani. El curs està adreçat als alumnes de les facultats de Lletres i Ciències de l'Educació així com al públic en general.

Durada: 20 h
Durada: 50 h

140 - Els museus i el patrimoni en el territori. Els museus en venda: comercialització de producte de proximitat
Lleida, 12 de juliol

L’edició d’enguany s’endinsarà en la promoció i comercialització de productes locals. L’estreta vinculació que molts museus tenen amb un territori i una societat a la qual contribueixen i ajuden a explicar-se i a mostrar-se a si mateixa i als visitants forans, implica sovint una relació amb algun sector de l’activitat i producció econòmica de proximitat, sovint arrelada en la tradició, a vegades de caràcter artesanal, altres molt més modernitzada.

Durada: 16 h

322 - Arte en las tierras del Vinalopó
Villena, 12 de juliol

L’estudi de les manifestacions artístiques de les comarques del Vinalopó, concretament de l’Alt i el Mitjà, és un tema que interessa investigadors i professors des de fa temps. L’absència de monografies que abracen el fet artístic d’aquestes terres no ha estat un obstacle per tal que s’emprenguen treballs seriosos que contribuïsquen a conèixer, valorar i difondre el patrimoni ric d’aquestes comarques de conquesta.

Durada: 75 h

477 - Pintar el rostre i l'ànima. El retrat en la història de l'art
Castelló de la Plana, 12 de juliol

El retrat, com a reflex d'un ésser real, plasmat de forma naturalista o idealitzada, és un gènere particular dins de les arts plàstiques. El seu valor com a alter ego carregat de valors i intencions molt diverses, des del reflex de la realitat al record de l'absent o l'exaltació del poderós. En qualsevol cas, un retrat sempre conta la història i en aquest curs es comptarà amb professionals de primeríssima fila.

Durada: 15 h

552 - El naixement de la música barroca
Puigcerdà, 12 de juliol

El barroc és dels canvis més importants en la concepció musical de tots els temps. El barroc va intentar donar solució al problema de l'expressió dels afectes humans a la música polifònica. Descobrirem els seus orígens i un dels seus primers representants, Claudio Monteverdi, en el seu 450è aniversari.

Durada: 16 h

560 - Una història de Barcelona a través de les muralles
Puigcerdà, 13 de juliol

El periodista i historiador Enric Calpena ens oferirà una aproximació rigorosa a l'evolució de la ciutat de Barcelona al llarg de la seua història.

Durada: 8 h

107 - Workshop de fotografia creativa
Salt, 17 de juliol

El curs consisteix en una sessió fotogràfica grupal, en la qual descobrirem els conceptes basics propis d'una sessió de creació en fotografia: escenografia, atrezzo, il·luminació... També inclou acabat i retoc digital.

Durada: 8 h

176 - Autènticament falsos. Procediments i tècniques utilitzades pels falsificadors d'obres d'art i mètodes de detecció
Lleida, 17 de juliol

L’objectiu del curs és formar investigadors amb coneixements específics per poder detectar falsificacions d’obres d’art en el mercat (pintura, escultura, obra gràfica i arqueologia), d’una manera teòrica i pràctica. Per això hauran de conèixer les metodologies d’operació utilitzades pels falsificadors (tècniques d’imitació, envelliments artificials, muntatge de pastitxos, etc.), així com les diverses tècniques científiques d’anàlisi que en permeten la detecció.

Durada: 40 h

214 - Passejades per a escriptors
La Seu d'Urgell, 17 de juliol

Els objectius del curs són: vincular la creativitat a l’observació i a la vida; desmitificar les musses i generar vincles entre allò quotidià i allò excepcional; aprendre a mirar el món amb ulleres d’escriptor: educar l’hàbit de cercar idees i oblidar la creença de que les generem; desenvolupar el món observat i caminar de la realitat a l’art; tastar i consolidar estratègies literàries per tal que la idea esdevinga obra.

Durada: 20 h

291 - Introducció a la infografia i visualització de dades
Barcelona, 17 de juliol

Infografia i visualització de dades són eines de representació de la informació, de les dades i del coneixement. Transformen informació en imatges sintètiques que fan arribar el missatge de manera ràpida, visual i entenedora. Al cervell li agrada la informació sintetitzada. El gran repte de la infografia el trobem en els mitjans (diaris, revistes, mitjans digitals, llocs web i blocs) i surt a tots els suports (paper, televisió, ordinadors, iPad, telèfons intel·ligents i instal·lacions).

Durada: 34 h

484 - Reconstruir l'edat mitjana. Bruixes, heretges, jueus i altres realitats medievals
Barcelona, 17 de juliol

L'objectiu d'aquest curs és analitzar d'una manera didàctica, experimental i crítica els lligams entre la realitat històrica i cultural de determinats col·lectius medievals i la projecció i interpretació que se n'ha fet en l'imaginari actual. Es reflexiona, doncs, sobre l'època medieval i la manera com l'ha representat i interpretat la societat contemporània.

Durada: 25 h

491 - El jazz: más que una música
Barcelona, 17 de juliol

El jazz és un estil musical que ha evolucionat ràpidament, integrant-se no només a les col·leccions personals dels oients, sinó també als mitjans de comunicació, pel·lícules, publicitat, etc. Aquest curs repassa, mitjançant exemples auditius i visuals, els principals subestils del jazz, la implicació d'aquesta música amb els sentiments dels oients i el seu ús als productes audiovisuals.

Durada: 25 h

501 - Deu llibres que van canviar el món contemporani
Barcelona, 17 de juliol

La paraula impresa ha estat històricament una eina de transformació política. El món contemporani també ha estat testimoni de la força mobilitzadora de molts textos que han agitat les consciències i, alhora, han endegat profunds canvis socials. El present curs analitza deu llibres de contingut polític que estan estretament lligats als grans processos històrics de la contemporaneïtat.

Durada: 25 h

508 - Literatura i sèries de televisió: l'imaginari col·lectiu de la medicina i la ciència
Barcelona, 17 de juliol

La medicina i la ciència han estat i segueixen sent fonts immenses d’inspiració literàries i actualment de les sèries de televisió. Aquest curs té per objectiu estudiar la novel·la mèdica i científica, des dels clàssics pioners dels bestsellers mèdics i dels recursos narratius del relat científic fins a la funció de la literatura i les sèries de televisives mèdiques i científiques com a font de divulgació.

Durada: 25 h

555 - El cant coral: la màgia de la polifonia
Barcelona, 17 de juliol

El curs vol oferir algunes nocions bàsiques de la història de la música coral universal, de tots els temps i tots els autors, així com una visió de la història de la pràctica del cant coral a Catalunya i la seua situació actual.

Durada: 25 h

584 - La Revolució russa i la cultura soviètica
Barcelona, 17 de juliol

Coincidint amb la celebració del centenari de la Revolució bolxevic, aquest curs proposa una reflexió sobre les relacions entre la cultura russa i els fets de 1917. Després d'una aproximació històrica a la Revolució, es parlarà dels efectes que tingué en la literatura, les arts plàstiques, el cinema, la publicitat, l'arquitectura, el feminisme i es veurà com les diverses teories sobre la construcció d'un món i un home nous influenciaren en la creació de la cultura soviètica.

Durada: 25 h

468 - Pintures rupestres i noves tecnologies: de l'estudi a la difusió
Morella, 18 de juliol

El curs pretén posar en valor un element singular del patrimoni de la humanitat com són les pintures rupestres de l'arc mediterrani al nord del territori valencià. Es planteja integrar els plantejaments acadèmics sobre aquest tipus d'art amb l'entorn social, cultural, econòmic i professional, apostant per noves formes pedagògiques d'apropament i difusió del conjunt patrimonial.

Durada: 33 h

190 - El món de Shakespeare i la música
La Seu d'Urgell, 19 de juliol

Aquest curs es proposa presentar els principals elements que configuren l’època «isabelina», autèntica edat d’or de la música anglesa. Es donaran a conèixer els seus protagonistes i es facilitaran les claus per endinsar-se en algunes de les propostes musicals que en els diversos gèneres, tant en els àmbits de la música sacra com profana, així com en el camp de la música instrumental emergent, ens ha deixat la música d'aquest període, destacant alhora els vincles amb l’obra de Shakespeare.

Durada: 20 h

439 - Taller de crítica de cine: com analitzar i criticar una pel·lícula.
Gandia, 19 de juliol

El cine enamora i tot cinèfil té una opinió formada sobre les pel·lícules que veu, però és important saber en què cal fixar-se a l’hora de criticar una obra. L’assistent aprendrà els fonaments d’una crítica i els podrà aplicar en els seus propis escrits. Es tracta d’un taller totalment pràctic i didàctic en el qual es podrà conèixer de primera mà les funcions d’un crític i adquirir unes nocions bàsiques sobre com fer una crítica de la forma més professional possible.

Durada: 6 h

177 - Tècniques d'anàlisi i físico-òptica fotogràfica aplicades a l'estudi d'obres d'art pictòriques
Lleida, 24 de juliol

L’objectiu del curs és formar investigadors amb coneixements específics per aplicar una metodologia científica en l’estudi d’obres d’art, especialment pictòriques. L’alumnat realitzarà tècniques fotogràfiques avançades per a l’estudi estilístic i analític d’una obra d’art. Experimentarà amb diversos tipus d’anàlisi que utilitzen diferents regions lumíniques de l’espectre electromagnètic en les seues franges de radiació visible, infraroja i ultraviolada, treballant directament amb obres d'art.

Durada: 40 h

227 - Ficción y adaptación literaria para televisión. Año Blasco Ibáñez
Alacant, 24 de juliol

El curs es realitzarà en la Ciudad de la Luz. A través de classes-conferències i altres pràctiques, s’hi mostraran les claus de l’ofici de guionista i la creativitat del panorama de la ficció televisiva actual

Durada: 50 h

499 - Aproximació al pensament estètic de Paul Valéry
Palma, 24 de juliol

Introducció al pensament estètic de Paul Valéry (1871-1945), un dels autors més originals i rellevants tant en el camp de la creació poètica com de la reflexió estètica. Atesa, però, la complexitat de la seua figura com a poeta, pensador, conferenciant, home d'Estat... es fa necessària una feina prèvia per abordar-ne tots els vessants que, lluny de ser secundaris, es troben totalment relacionats amb la seua reflexió estètica.

Durada: 25 h

520 - Giravolta poètica: recursos i aplicacions didàctiques de la poesia visual
Palma, 26 de juliol

Els objectius del curs són introduir els participants en el gènere de la poesia visual: autors, tècniques, interartisticitat, suports de difusió...; descobrir i treballar les seues aplicacions didàctiques; estimular la capacitat creativa i interpretativa de l'alumne; practicar nous processos de lectura a partir de l'observació i la intertextualitat; i establir espais de coneixement i diàleg amb docents experimentats i creadors.

Durada: 25 h

573 - Modernitat i tradició en la construcció de la cultura artística i musical d’un país
Prada, 17 d´agost

El curs abordarà una anàlisi de com s’han desenvolupat els estudis d’art català en aquest mig segle que commemorem. Es farà una àmplia aproximació a la historiografia, als museus i a la gestió de l’administració en el camp de l’art. També s’estudiarà la capacitat de la música per a definir processos d’identificació col·lectiva en moments decisius de la història de comunitats com la nostra.

Durada: 25 h

233 - La importància del patrimoni històric I
La Granja d'Escarp, Seròs, 18 de setembre

L’objectiu del curs és donar una visió global de la importància del Patrimoni Històric de les Terres de Lleida en general i del Baix Segre en particular. Conèixer i experimentar la manera de fer la recerca sobre el mateix. Iniciar-se en la metodologia arqueològica, tant de cota zero com de vertical. Conèixer exemples de l’estat del nostre patrimoni. Ajudar a prendre consciència de la seua importància.

Durada: 80 h

234 - La importància del patrimoni històric II
La Granja d'Escarp, Seròs, 18 de setembre

L’objectiu del curs és aprofundir en la visió de la importància del Patrimoni Històric del Baix Segre. Aprofundir i experimentar la manera de fer la recerca sobre el patrimoni històric. Aprofundir en la metodologia arqueològica, tant de cota zero com de vertical. Conèixer exemples de l’estat del nostre patrimoni. Aprofundir en la gestió del patrimoni.

Durada: 80 h

373 - Història de la música catalana
Matadepera, 20 de setembre

Comencem pels testimonis de la repercussió del món trobadoresc, la presència de les primeres mostres de polifonia catalana, el llibre vermell de Montserrat i l’arribada de la polifonia del renaixement. La guerra de successió no només va ser un punt fronterer polític i econòmic. Isaac Albéniz i Enric Granados esdevenen l’expressió màxima de l’escola pianística catalana en l'àmbit creatiu, coincidint plenament amb els temps del noucentisme.

Durada: 30 h
La Xarxa en 2'

Les universitats proposen